Taekwondo kinderen

Efficient discipline fitheid resultaatgericht

Kinderen

Een kindgerichte aanpak

Club Keumgang Seddik heeft aparte aandacht voor kinderen, de aanpak is doelbewust en praktisch.

Kinderen onder de 12 jaar willen niet alleen oefenen, serieus zoals de grote gasten, maar ook spelen, en soms willen ze zich met elkaar meten. Al die elementen worden samengebracht in een aangepast deels speels en deels “oefening baart kunst” programma.

Bij Keumgang Seddik is er één gezamenlijk moment waarop alle kinderen komen trainen, maar we splitsen in 2 leeftijds groepen: 5 tot 7 jaar en 8 tot 11 jaar.

De jongste groep zijn de meer speelse manier gewoon, aan de hand van spelletjes worden bepaalde technieken aangeleerd en geoefend. In de oudere groep die ook gewoon zijn aan de schoolse manier van werken ligt de nadruk meer op basistechnieken en uitvoering, in een strakkere werkwijze. We splitsen de kinderen op in aangepaste groepen, leuker voor de kleinsten, kalmer, meer gefocust voor de groten, en ze trainen in elkaars zicht.

 

In onze aanpak van kinderen, Taekwondo is meer dan een vechtsport, hebben we ook (zoals bij de tieners [link Keumgang Seddik en tieners] aandacht voor de reguliere schoolse prestaties van de kinderen, wat op school gebeurt is een barometer voor het gehele welbevinden van het kind

Bovendien krijgen sommige tieners de kans om met samen met de trainers de kinderen te helpen. Onze trainers kunnen bogen op een jarenlange ervaring, en krijgen soms opleidingen of demolessen van experts.

Ja, ik kan …

Hoe dikwijls, tijdens hun schooltijd, kwamen kinderen gefrustreerd uit de les lichamelijke opvoeding? Wie niet echt goed kon zwemmen kon eigenlijk niet mee met de verwachte prestaties… Een leraar LO heeft geleerd te meten maar hij heeft vergeten dat bepaalde bewegingen en zaken eerst moeten aangeleerd worden. Dikwijls moeten andere oefeningen vaardigheden aanleren of bepaalde spiergroepen voldoende kracht ontwikkelen om een oefening te kunnen doen.

Frustratie en mislukking leren een kind om iets te proberen, on iets nieuws te leren, om succesjes te boeken, om van zichzelf te denken “ja dat kan ik ook…”

Herinner je hoeveel kinderen in de turnles niet op een touw konden klimmen? Maar de leraar LO is enkel geïnteresseerd in de meting dat een kind tot boven in het touw kan klauteren, waarom dat niet lukt boeit helemaal niet. Na verloop van tijd leert het kind dat het een mislukking is. In Club Keumgang Seddik leert het kind de stap voor stap de technieken en de vaardigheden die nodig zijn voor de verschillende trappen en vuistslagen van de sport, het ontwikkelt het de kracht, het evenwicht, en telkens ontdekt het kind: Ja dat kan ik ook, dat wat het kind zelf nooit van zichzelf had kunnen inbeelden. En dat is het moment waarop een kind iets bijleert, dat is wanneer mislukking een leermoment wordt en geen frustratiemoment.

Wanneer kinderen zichzelf verbazen, krijgen ze vertrouwen in de leraar maar vooral in zichzelf. De hebben geleerd dat ook zij iets kunnen, iets kunnen leren, dat zij hun doel kunnen bereiken. Het stellen van onmogelijke doelen, dikwijls om wille van ontbrekende tussenstapjes, van kleine succesjes op het weg naar uiteindelijke doel is de bron van frustratie en mislukking. Frustratie en mislukking vreten alle zelfvertrouwen weg. Bij Club Keumgang Seddik genieten kinderen van de succesjes op weg naar hun eigen succes, groeit motivatie om te leren, groeit hun zelfvertrouwen.

Elk kind heeft eigen tempo,

Vooral bij kinderen kan het tempo waarin iemand iets aanleert sterk verschillen. In de Club Keumgang Seddik zijn er geen mislukkelingen, elke oefening die mislukt is een leermoment, geen frustratiemoment. We moedigen de kinderen aan om elkaar te helpen, oefeningen worden zo gegeven dat iedereen iets leert aan de andere.

Kinderen zijn beter geconcentreerd op school, krijgen de moed om hun hand op te steken om vragen te stellen (zodat ze meer leren), hebben respect voor hun ouders en anderen. Dit verandert personen en vormt hun karakters in de positieve zin.

5 en 7 jaar

Kinderen tussen 5 en 7 zitten in de eerste jaren van de lagere school, zij zijn nog niet gewoon aan het schoolse manier van leren maar ze zijn zeer leergierig, enthousiast en actief, maar ook speels en zonder focus met onze speelse aanpak is de Taekwondo training een opstap naar schools leren van de techniek en naar speelse activiteiten.

De speelse oefeningen laten toe om hun energie kwijt te geraken, om hun spieren te oefenen, en hun evenwicht te verbeteren. Ze krijgen veel aandacht en willen zich ook met elkaar meten. De trainers bieden hen diverse en speelse oefeningen die overal een antwoord op bieden en die ook vaardigheden aandragen om in de volgende groep vorderingen te maken in de sport

8 en 11 jaar

Vanaf 7 jaar hebben de kinderen reeds geoefend in het leren ttz het verwerven van nieuwe vaardigheden, het luisteren naar hun lichaam. De aanpak is minder speels maar toch nog voldoende actief dat kinderen zich kunnen uitleven, en hun overtollige energie kunnen gebruiken. Hun fysieke ontwikkeling wordt gestimuleerd.

Ook op school ziet me dat in deze groep conflicten optreden, meer dan in de jongere groep. Het is vooral hier dat de beide uitersten zich blootgeven, de ettertjes en pestertjes in spe en de slachtoffertjes in wording. Dit is het moment waarop onze trainers en leraren ingrijpen om dit gedrag om te buigen en de meer formele aanpak van de 7- 11 jarigen is daartoe een zeer geschikte plaats, waarvan alle kinderen profiteren.

In deze groep leren de kinderen fysieke en sociale vaardigheden die ze in hun volgende fase zullen nodig hebben wanneer zij zich als Pubers focussen op hun sociale groep, en tot harmonie moeten komen met hun emotionele ontwikkeling.

Meer zelfvertrouwen

Na verloop van tijd kan je kind dingen dat het zelf nooit had kunnen inbeelden.

Ze zullen niet enkel de ouders verbazen ….maar ook zichzelf.

Ze zullen zich realiseren dat ze zoveel meer kunnen bereiken dan ze ooit dachten. Als resultaat schiet hun zelfvertrouwen als een pijl de hoogte in. Diep van binnen krijgen ze zelfvertrouwen en dat uit zich in alles wat ze doen.

Goed opgeleide en bekwame lesgevers

Onze trainers worden zorgvuldig geselecteerd en hebben minstens 7 jaar training achter de rug. Ze zijn opgeleid binnen onze eigen school en zijn leerlingen van meester Ben Seddik (7de Dan taekwondo). Ze worden regelmatig geëvalueerd, scholen zich bij en volgen zelf nog actief les. Ze zijn gediplomeerd door instanties zoals Bloso, de Vlaamse trainerschool.

Ze bruisen van energie en weten hoe ze fantastische lessen moeten geven. Kinderen vinden het leuk om les te krijgen van hen en zien hun als rolmodellen die er zijn om hun te helpen.

Ben je er klaar voor?

Wees er snel bij en geniet van mee van onze leuke trainingen

Schrijf u in